Sterk in interieurontwerp en styling
Persoonlijke begeleiding en advies
Fantastische collectie meubels, accessoires, verf en behang
Webwinkel én bezoekadres
TREND REPORT: VAN MARMER NAAR TERRAZZO

18 / Apr / 2017

TREND REPORT: VAN MARMER NAAR TERRAZZO

Het afgelopen jaar was het prachtige natuursteen marmer niet meer weg te denken in het interieurdesign. Marmeren accenten in wit, zwart, antraciet een donkergroen zijn misschien wel tot de grootste trend van 2016 uitgegroeid.

Inmiddels zitten we alweer in het voorjaar van 2017 en de meest vooraanstaande interieur- en designbeurs van het jaar, Salone del Mobile in Milaan, is al achter de rug. Met nieuwe collecties van gevestigde merken tot experimentele ontwerpen van jonge, veelbelovende designers bruiste het evenement van creativiteit en schoonheid én natuurlijk van de laatste trends op interieurgebied.

Een opvallende materiaaltrend is de terugkeer van het terrazzo: een mix van kleine stukjes marmer gemengd met kalk of cement, geschuurd en gepolijst. Terrazzo is een oude techniek die van oorsprong als vloer in de Italiaanse huizen werd gelegd met het oogpunt op de lage kosten. Het gaf een onregelmatig mozaïek-effect. In nederland werden het vroeger ook wel granitovloeren genoemd. Als je in een oud huis woont ligt er vast nog wel een stukje terrazzo in de hal of onder een later gelegde tegelvloer...

De historische terrazzo bestond uit heel veel kleine stukjes marmer, onregelmatig gemengd. De terrazzo die nu door designers en in interieurs gebruikt wordt bestaat uit veel grotere, verschillende soorten stukken marmer met een meer grafisch effect. Een mooi voorbeeld zie je hieronder. Op de tekening kun je goed zien hoe doordacht de stukken marmer in de vloer zijn verwerkt!

     

Foto' s: Area Architecture Research Athens by Ioanna Roufopoulou

Deze nieuwe manier van vormgeven in terrazzo is als eerste ontworpen door de Britse designer Max Lamb. Hij noemt het door hem ontwikkelde materiaal Marmoreal. Het bestaat uit 4 soorten klassiek Italiaans marmer met een binding van polyester, waardoor een sterkere, minder poreuze, moderne steensoort ontstaat met een spannend visueel effect. Het is geschikt voor architecturale oppervlakten binnen en buiten. Hieronder zie je het rijkelijk toegepast bij Maison Kitsuné in Parijs.

   

       

Foto' s: Max Lamb/ Dzek

                                             Foto' s: Maison Kitsuné, architect Nicolas Dorval-Bory

Met de tegelijkertijd groeiende trend van patronen en prints en het interieur, kun je met terrazzo op heel veel manieren wat kleur aan je interieur toevoegen. En dat hoeft echt niet altijd met een dure vloer. Kijk bijvoorbeeld eens naar het nieuwe behang en mooie accessoires van Ferm Living. Prachtig toch? En wat een fijne kleuren! 


 

     

                                       Foto' s: Ferm Living

En naast Ferm Living hebben nog meer merken het terrazzo omarmd. Normann Copenhagen komt met prachtige accessoires en stationary en Serax met mooi keramiek. Wat mij betreft heeft het de wannahave-factor. Heel, héél erg moeilijk te weerstaan;-)

           

Foto' s: Normann Copenhagen

       

Foto: Serax                                                                                                                                  Foto: OK Design

Ben je verkocht en wil je graag nog meer terrazzo, maar dan als kunst aan de muur? Kijk dan eens naar het mooie werk van kunstenares Sarah Kelk. Veel van haar werken zijn ook als prints te koop.

                                                Foto: Sarah Kelk

Ik denk dat de terrazzo-print het marmer wel eens zou kunnen vervangen als één van de allergrootste trends van het moment. En al blijf ik mijn mooie, marmeren items met alle liefde koesteren; met terrazzo kan ik ook wel uit de voeten! Stylen maar!

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »